Amur to ryba z rodziny karpiowatych, która do Polski zawitała w latach 60. Może doskonale rozwijać się w naszych warunkach i osiągać wagę nawet do 45 kilogramów. Mimo to nie odbywa w polskich wodach tarła.
Po czym poznać amura? Ma wydłużone ciało, które na bokach jest delikatnie spłaszczone. Lekko zaokrąglony brzuch i szeroka głowa to jego znaki. Jego zestaw zębów jest bardzo imponujący ? ma dwa szeregi zębów gardłowych, zęby na brzegach skośnie ścięte, bocznie ścieśnione i piłkowato pofałdowane.
Młode amury odżywiają się zooplanktonem. Gdy trochę podrosną ich preferencje nieco ulegają zmianie i zjadają przeważnie wodną roślinność. W tym czasie jego przewód pokarmowy znacznie się wydłuża. Wprowadzając do zbiornika amury, można całkowicie zmienić florę. Wówczas w wodzie zaczyna przeważać fitoplankton, co prowadzi do ?zakwitania? jeziora.
Amury żyją około 15 lat. Dojrzałość osiąga pomiędzy 6 a 7 rokiem życia, a w rzece Jangcy nawet pomiędzy 4 a 5. Jego pierwotny zasięg to Chiny oraz dorzecze Amuru. Od X wieku jest hodowany ze względu na smakowe walory swojego mięsa.

1 KOMENTARZ

Comments are closed.