Czy ryby mają swoje ulubione smaki i zapachy? Czy można dodać ?magiczny? składnik, który sprawi, że każda ryba oszaleje na punkcie zanęty? Ryby, tak jak ludzie, lubią zróżnicowany pokarm. Określone gatunki preferują konkretne smaki oraz aromaty.
Dla większej zabawy przed wędkarską przygodą, warto samodzielnie przygotować zanętę. Ryby nie pogardzą przysmakami skomponowanymi z naturalnych składników. Ponadto zanęty wykonane w domach są dużo lepsze niż te kupne. Zaczynając swoją przygodę ?z domową produkcją? preparatów, należy wziąć pod uwagę zarówno typ łowiska, jak i gatunek ryby. Dopiero po określeniu tych dwóch kwestii, można kompletować odpowiednie składniki.
Z czego zatem wykonać zanętę? Można mieszać ze sobą różne rodzaje kasz, kukurydzę, pokruszone pieczywo, ciastka (szczególnie pierniki). Aby przygotowany ?smakołyk?, który skusił daną rybę, warto dodać do niego właściwy aromat. Karmel lubią liny, karasie, płocie. Miodem nie pogardzą karpie oraz karasie. Wanilia to przysmak karpi, leszczy. Pokruszone ciastka anyżowe zwabią np. sandacza. Bardziej wysublimowany gust mają węgorze, okonie i ukleje ? lubią smak i zapach tranu.